Skip to main content

Likeurproeverij

Rond 1600 was Amsterdam een van de belangrijkste ‘stapelplaatsen’ van de wereld, waar schepen vol goederen, kruiden en specerijen naartoe werden gebracht. Monniken en kruidenhandelaren lieten heilzame kruiden in alcohol trekken. Om de drankjes drinkbaar te maken werd er suiker aan toegevoegd met als resultaat: likeur. Sinds de Gouden Eeuw heeft Amsterdam haar eigen likeuren in alle smaken en kleuren. Dromerige drankjes gemaakt met citrusschillen en abrikozen, zilver- en goudsnippers, kruidnagel en talloze andere specerijen die de VOC meebracht.

Optie 1: kleine likeurproeverij

In een gezellig proeflokaal op de Zeedijk ben je van harte welkom voor deze proeverij van Oud-Hollandsche likeuren, mét uitleg door de gastvrije kastelein. Ontdek de herkomst van de namen en de gebruiken rondom de likeuren. Een kleinschalige proeverij met een persoonlijke benadering. Tijdens de proeverij krijg je vier verschillende likeuren in proefglaasjes en daarbij een lekker stukje kaas. De kastelein vertelt over de herkomst van de likeuren en de gebruiken rondom het drinken van likeur. De locatie is gewoon open voor andere gasten, dus wil je (extra) veel aandacht van de kastelein plan de proeverij dan ruim voor of na borreltijd, of op een doordeweekse dag.

Optie 2: likeurproeverij met rondleiding

HELAAS NIET TE RESERVEREN MOMENTEEL

Tijdens deze proeverij krijg je maar liefst 2 likeuren, 2 jenevers, 1 brandewijn en 1 bitter van een bekende Amsterdamse distilleerderij te proeven. Ook krijg je een rondleiding van 15 minuten door de distilleerderij, zodat je kunt zien waar en hoe al dit lekkers gemaakt wordt. In de speciale proefkamer proef je de verschillende versnaperingen. Hierbij wordt de oude traditie om te buigen voor het borreltje, nog in ere genomen. Daarnaast kom je tijdens de rondleiding meer te weten over de geschiedenis van de distilleerderij, die al sinds 1679 bestaat en de herkomst van de namen van Oud Hollandse likeuren als Hansje in de Kelder, Roosje zonder Doornen en Bruidstranen.

Reacties op de likeurproeverij

"We werden met open armen ontvangen en hebben de lekkerste likeuren en hapjes gehad met uitleg. Er werd uitgebreid de tijd voor ons genomen."
"Het was erg geslaagd. Heerlijke likeuren, fijne uitleg en een prima plek om te zitten. Dank voor de moeite die jij en je collega erin gestoken hebben."
"De proeverij was erg leuk en een aanrader. De kastelein was een leuke man. We kregen er ook hapjes bij."

  • 1-12 personen

  • Kleine proeverij: 1/2 uur
    Grote proeverij: 1 uur

  • Klein: € 12,50 pp
    Groot: momenteel niet beschikbaar

  • Optie 1 is dagelijks beschikbaar vanaf 14.00 uur, met uitzondering op zaterdagavond vanwege de drukte

  • Optie 2 is momenteel niet beschikbaar

Proeverijen

Nieuwsbrief