Skip to main content

Huis Leeuwenburg

Huis Leeuwenburg aan Oudezijds Voorburgwal 14 staat ook bekend als Het Wapen van Riga. Het huis heeft een houten frame en bakstenen muren. De stenen muren zijn verankerd aan het houten skelet. Het pand werd in 1605 gebouwd door een koopman uit de destijds Russische stad Riga (tegenwoordig de hoofdstad van Letland). In de middelste gevelsteen zijn twee gekruiste sleutels te zien, het wapen van Riga. Op de linker gevelsteen is een fort afgebeeld met een leeuwenkop. In 1942 werd dit huis gerestaureerd door de Vereniging Hendrick de Keyser en Sinds 1951 is er een goodwillcentrum van het Leger des Heils gevestigd.

Armbrug

Vanaf de Armbrug is Huis Leeuwenbrug goed te zien. Als je om je heen kijkt waan je in de Middeleeuwen: dit is Oud Amsterdam. Bijzonder is dat de huizen aan de rechterzijde direct aan het water staan. ‘Arm’ verwijst vermoedelijk naar de kromming van de gracht. Vanaf de brug zie je de kleurrijke gevelstenen in de muur van de Haven van Texel links voor je. De gevelstenen komen van oude huizen die gesloopt zijn en de gemeente heeft ze hier een eervolle plek gegeven. Elke steen vertelt zijn eigen verhaal.

Bierkaai

Dit gedeelte van de Oudezijds Voorburgwal is de voormalige bierkaai; hier kwam het bier aan per schip vanuit Duitsland. Sterke sjouwers laadden en losten de zware biervaten. Deze mannen stonden bekend als onoverwinnelijke vechtersbazen, waarvan het spreekwoordelijke ‘vechten tegen de bierkaai’ is afgeleid: je inzetten voor een hopeloze zaak. Tegenwoordig brouwt het sympathieke bedrijf De Prael weer bier aan de bierkaai. In het proeflokaal in de Oudezijds Armsteeg kun je een biertje proeven en in de winkel kun je terecht voor cadeaus voor bierliefhebbers.

De Armbrug en Huis Leeuwenburg zijn stops op de wandelroute door de oude stad en de interactieve speurtochtwandeling voor volwassenen, waarbij je eigen gids bent.

Nieuwsbrief