Skip to main content
  • Noorderkerk op de Noordermarkt in Amsterdam
  • Terras op de Noordermarkt bij Winkel 43
  • Noordermarkt standbeeld Woutertje en Femke

Noordermarkt

"Het lijkt hier wel de Noordermarkt" was een Amsterdamse uitspraak in het begin van de 17e eeuw. Op de Noordermarkt, die voorheen de Princenmarkt heette, was namelijk een ontzettende drukke en rommelige vodden- en lapjesmarkt. Vrouwen gingen op maandag 'lapjes keeren': maandag, lapjesdag. De markt groeide ook uit tot een centrum van handel in duiven. Tegenwoordig is hier nog steeds een populaire markt op zaterdag van 09.00 tot 16.00 uur. Maar er is nu veel meer te vinden dan alleen lappen en vogels! Van antiek servies, tot hedendaagse kunst en van kleding tot heerlijke delicatessen, het is een markt waar je je ogen uit kijkt. Aangrenzend is er een biologische markt en om de hoek is er ook nog een dagmarkt op de Lindengracht.

Noorderkerk

In de 17e eeuw werd de Westerkerk als pronkstuk voor de rijke bewoners van de grachtengordel gebouwd. De arbeiders in de Jordaan kregen de Noorderkerk, ontworpen door architect Hendrick de Keyser en gebouwd tussen 1620 en 1623. Bijzonder aan het ontwerp van deze kerk was het grondplan van een Grieks- of Andreaskruis. Dat betekent dat de armen van het kruis een gelijke lengte hebben. Op deze manier kon de kerk worden gebouwd rondom de preekstoel met daarop de Bijbel. Origineel 17e eeuws is vandaag de dag alleen nog de bepleistering van de muren, de marmeren sokkel van de preekstoel en het donkere eikenhout dat in een aantal banken verwerkt is. De vloer van de Noorderkerk is een compleet en nog steeds gaaf grafzerkenveld. Onder een zerk liggen soms meer dan vijf mensen begraven.

Februaristaking

Op 25 en 26 februari 1941 werd door de Communistische Partij Nederland (CPN) een openbare bijeenkomst gehouden op de Noordermarkt. De razzias in de Jodenbuurt waren aanleiding tot een algehele staking die van Amsterdam oversloeg naar grote delen van Noord-Holland. De staking werd binnen twee dagen gewelddadig beëindigd door de Duitse bezetter. Aan de zuidzijde van de Noorderkerk is een plaquette aangebracht die herinnert aan de verboden openbare bijeenkomsten op de Noordermarkt.

Standbeelden Noordermarkt

Op de Noordermarkt staat een standbeeld van Woutertje Pieterse en zijn vriendinnetje Femke, uit het bekende boek geschreven door Eduard Douwes Dekker (1820-1887), ofwel Multatuli. Verder staat naast de kerk 'Eenheid de Sterkste Keten' ter herinnering aan de Jordaanoproer.

Nieuwsbrief